EC Certificate Full Quality Assurance

Pozovite nas: +381 63 623 160 +381 37 498 777
MasterMed - Prodaja medicinskih aparata

GONARTROZA-Bol u kolenu ; SALUS TALENT Ⓐ KAO REŠENJE

10.12.2019.

 

 

Gonartroza predstavlja progresivno, degenerativno oštećenje hrskavice zgloba kolena. Tokom artroze dolazi do stvaranja pukotina na hrskavici, ona se istanjuje dok nakon određenog vremena potpuno nestaje. Uticaj na nastanak gonartroze mogu da imaju prekomerna telesna težina, nepravilan prinudni položaj u radnom procesu, mehanički stresovi, deformiteti kolena i stopala, ponavljane traume, nepravilno srastao prelom…

Glavni simptom jeste BOL u zglobu kolena. U početnim fazama se javljaju u toku opterećenja a smiruju se nakon prestanka opterećenja zgloba. Sa nastavkom oštećenja hrskavice je prisutna prilikom svakodnevnih aktivnosti života, a  sa daljim napretkom bolesti  u mirovanju i noću. Ukočenost zgloba je obično jutarnja, ali se javlja i nakon svakog dužeg mirovanja u toku dana. Nakon nekoliko pokreta nestaje ili se pak smanji. Prisutno je ograničenje pokretljivosti, kao i krepitacije koje se mogu osetiti pod prstima. Vidljiv je i smanjen tonus mišića kao i atrofija istih, nastala prilikom štednje bolne noge. Posledično tome, druga noga trpi veće opterećenje što se kasnije odražava na kičmu i stopala.

Zbog svega gore navedenog bitno je na vreme otkriti bolest i krenuti sa adekvatnom terapijom kako bi sačuvali zglob kolena koliko je to moguće, sa ciljem što dužeg održavanja funkcionalnosti i očuvanja ostalih zglobova (kičma, kuk, stopala).

Činjenica je da je proces nepovratan i da jednom propala hrskavica ne može da se obnovi. U tom slučaju terapija izbora je  elektromagnet SALUS TALENT koji, pored ostalih dejstava, ima izuzetno analgetsko dejstvo a samim tim znatno usporava razvitak gonartroze i maksimalno produžava period funkcionalnosti.

 

 

SALUS TALENT je jedinstveno i revolucionarno rešenje u borbi sa gonartrozom, prvenstveno u olakšavanju simptoma BOLA koji je kod gonartroze najveći i najuporniji problem. Tretmanima SALUS TALENT-om se otklanja ili znatno smanjuje bol što omogućava jednu normalnu osnovu za rad na jačanju mišića kolena putem kineziterapije.

 

 

Na koji način SALUS TALENT   deluje analgetski?

 

 

                SALUS TALENT   je elektromagnet sa jačinom magnetnog polja od 3T.

Poznato je da elektromagnetno polje deluje stimulišuće na ćelijskom nivou što dovodi do poboljšanja hemijskih procesa ćelije i ujedno pozitivno utiče na funkciju ćelije i ćelijske membrane. Reguliše naboj ćelijske membrane koji je odgovoran za normalnu funkcionalnost različitih mehanizama u vidu transfera kako hranljivih materija tako i raspadnih produkata metabolizma između ćelije i ekstracelularne tečnosti.

-Povećava prokrvljenost aplikvoane regije i na taj način doprinosi boljoj ishranjenosti zgloba što posledično smanjuje bol.

-Hidrira hijaluronsku kiselinu u sinovijalnoj tečnosti koja pruža bolju zaštitu hrskavici i na taj način smanjuje bol

– Deluje na aktivaciju A-beta nervnih vlakana, tj inhibitornih vlakana za bol i prekida dotok bolnog impulsa. (slika 1.)

Slika 1. – Mehanizam prenosa bolnog nadražaja

 

 

 

Ambulanta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju FIZIO AKTIV, koja je prijatelj naše firme MASTERMED, poseduje SALUS TALENT i pionir je u radu sa ovom inovativnom tehnologijom. Na osnovu najdužeg rada sa SALUS TALENT-om iskoristili smo njihova iskustva u primenjivanju ove vrste terapije na pacijentima. Ovde ćemo vam prezentovati dva prikaza slučaja iz ambulante FIZIO AKTIV.

 

 

D.T. 1960 godište

 

Dg. : Gonarthrosis primaria dex.

 

Profesija: Varioc

 

Objektivni pregled lekara:

Pacijent je došao zbog jakih bolova u kolenom zglobu. Opisuje ga kao dubok, difuzni zglobni bol, a na VAS skali ga ocenjuje brojem 7. Krepitacije u kolenom zglobu čujne i osetne pod rukom. Prisutna je jutarnja ukočenost kao i teški prvi pokreti nakon dužeg mirovanja. Povremeni noćni bolovi, uglavnom nakon napornog radnog dana na poslu. Pacijent sve teže zauzima radni položaj na poslu, čučanj nemoguć, provocira krepitacije i jak bol. Obim pokreta fleksije kolenog zgloba smanjen na 105° u odnosu na fiziološku amplitudu od 120-150°.  Uočljiv st. Genus varus, nekada se bavio fudbalom.

Rtg snimak : Rubni osteofiti, teška artroza medijalnog meniskusa u odnosu na umerenu artrozu lateralnog.

 

Nakon 9 tretmana SALUS TALENT -om kontrolnim objektivnim pregledom je utvrđeno:

I dalje prisutni bolovi ali u znatno manjem intenzitetu. Na VAS skali pacijent ga ocenjuje brojem 3. Senzacija bola je iz difuznog prešla u lokalizovan u medijalnom delu kolena. Jutarnja ukočenost i dalje prisutna uz pohvalu da mnogo kraće traje i prolazi uz male bolove. Krepitacije opipljive, manje čujne. Obim pokreta povećan za 10°, sa 105°na 115°. Čučanj je izvodljiv, uz manje bolove.

 

Subjektivni osećaj pacijenta:

Terapija je jako prijatna i opuštajuća, olakšanje u bolovima sam osetio već nakon prvog tretmana. Sa svakim tretmanom je bilo sve bolje i bolje, lakše se krećem, duže mogu da hodam i stojim a samim tim neuporedivo bolje funkcionišem na poslu.

 

 

 

J.M. 1972. godište

 

Dijagnoza: Gonarthrosis posttraumatica dex.

 

Profesija: Poljoprivrednik

 

Objektivni pregled lekara:

Pacijent se žali na umerene bolove u kolenu koji su na VAS skali bola ocenjeni brojem 6. Bolovi su konstantni, prisutni u toku celog dana. Negira noćne bolove. Pre 9 godina je preživeo pad sa merdevina prilikom kojeg je došlo do preloma gornjeg okrajka tibie i oštećenja lateralnog meniskusa. Prisutne krepitacije. Pacijent nije u stanju da u potpunosti ekstendira nogu, u defektu je za 15°. Prisutna jako naporna jutarnja ukočenost. Vidna atrofija mišića, pacijent štedi nogu uz promenjenu šemu hoda.

 

 

Nakon 7 tretmana SALUS TALENT -om kontrolnim objektivnim pregledom je utvrđeno:

Drastična promena u prisutnošću bola, javlja se u toku intenzivnijih aktivnosti, a na VAS skali bola ocenjuje ga brojem 3. U mirovanju bola skoro da nema, negira noćne bolove. Krepitacije su prisutne, manje intenzivne. I dalje nemoguća potpuna ekstenzija noge, dok je jutarnja ukočenost evidentno smanjena. Pokreti više nisu bolni, nastavak rehabilitacije u vidu kineziterapije.

 

Subjektivni osećaj pacijenta:

Prezadovoljan sam jer sam se oslobodio hroničnog, tupog, i iritirajućeg bola, mnogo lakše funkcionišem u toku dana, mogu da radim i samim tim se osećam korisno što mi je pomoglo i na psihičkom polju. Ujutru se mnogo lakše krećem i manje vremena mi treba da se kativiram za dnevne aktivnosti.

Scroll